PENYAKIT H1N1

Assamulaikum dan salam sejahtera,

Pada dunia sekarang ini sungguh banyak penyakit yang berjangkit yang lebih menakutkan daripada HIV ataupun cancel yaitu H1N1 atau dikenali dengan penyakit selesama bagi. Jika anda melihat didalam blog saya yang berjudul Daging babi dan air coke tentu anda merasa menjijikan. Itulah kenyataanya dan allah swt dalam banyak surah memberitahu jangan memakan binatang itu mestilah ada sebabnya jika tidak ada sebabnya mana mungkin allah swt melarang memakannya.

Saya ada membanyak membaca buku-buku dan mencari maklumat berkenaan dengan industri babi. Mungkin jika saya menulis disini nanti ada yang terkejut dan mungkin ada yang tidak berpuas hati kerana setiap benda yang kita suka makan sekarang ini ada dicampur dengan minyak babi. Sebagai contoh untuk membuat pau jika ingin kelihatan cantik dan lembut kebiasaannya mereka akan meletakan minyak berkenaan didalam pembuatan pau itu.

Selain daripada itu banyak juga makanan atau minuman segera seperti 3 in 1 dan seumpama dengannya untuk membuat ianya tahan lama kebiasaannya mereka akan mencampurkan minyak berkenaan didalamnya supaya ianya akan tahan lebih lama. Mana kala makanan didalam Tin juga ada juga mereka meletakan minyak tersebut untuk tujuan tahan lebih lama seperti laici dan seumpama denganya.Saya tidak boleh menyatakan apa jenis-jenisnya ini anda kenalah cari sendiri pergilah ke kedai buku mencari maklumat ini. Ini ubat gigi pun ada mengunakan kalsium daripada tulang babi itulah sebabnya banyak iklan-iklan di malaysia ini diakhir iklan mesti ada ” Tanda Halal daripada jakim”

Mungkin daripada itu maka allah turunkan penyakit ini supaya menjadi peringatan dan menjadi pedoman setiap manusia. Bagi mereka yang bekerja di syarikat- syarikat pemakanan jika mengetahui makanan yang diproses itu tidak halal maka maklumkanlah kepada pihak berkuasa jika pihak berkuasa agak lambat maka sila maklumkan di internet lebih baik dan efective.

Banyak pengunjung-pengunjung http://www.ilmupengasih.com bertanyakan jika ada ilmu-ilmu yang mana boleh menghidarkan daripada terkena H1N1. Apa yang boleh saya kata disini semua benda yang hidup dan yang mati itu adalah miliknya maka mintalah daripadanya. Rasa memang banyak ilmu-ilmu tolak bala dijual di kedai-kedai, akan tetapi ada kebanyakan daripada pembaca atau pengunjung http://www.ilmupengasih.com tidak berapa fasih membaca huruf al-quran atau jawi.

Jangan risau dengan mengamalkan surah al-fatihah dan berdoa insyallah segala bala bencana akan dapat dihindarkan atau dijauhkan. Disini saya telah muat turun ilmu hikmah al-fatihah didalam file utama sila lihatlah. Sebenarnya ilmu al-fatihah ini memang banyak setiap perubatan mesti mengamalkan ayat al-fatihah ini.

Semenjak penyakit H1N1 ini ada di malaysia kena pula pada bulan ramadan. Seperti tahun-tahun lepas masjid atau madrasah ataupun surau dipenuhi dengan orang ramai untuk menunaikan sembahyang terawih di sebelah malam sehinggakan pak siak, pak iman serta ajk-ajk masjid sebelum sembahyang terawih sibuk menyediakan tikar-tikar sembahyang untuk kariahnya akan tetapi apa yang saya lihat hari ini yang sudah beberapa hari kita menunaikan sembahyang terawih orang yang datang ke surau, madrasah atau masjid berkurangan disebabkan penyakit ini. Sebenarnya penyakit ini janganlah kita takut sangat apa yang kita perlu takut ialah allah swt sebab segala benda yang hidup dan benda yang mati adalah diatas tanggannya. maka jika hanya mohon kepadanya dihindarkan daripada segala bala bencana dan malapetaka.

Sekian Terima kasih

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s